مفهوم و مجازات گزارش خلاف واقع
فهرست مطالب
گزارش خلاف واقع به معنای ارائه اطلاعات نادرست یا تحریف شده در خصوص یک موضوع خاص به مراجع قانونی، قضایی یا نهادهای دولتی است. در ادامه مطلب به بررسی مفهوم و مجازات گزارش خلاف واقع میپردازیم.
طرق اثبات گزارش خلاف واقع:
به طور کلی از روشهای اثبات جرائم و گزارش خلاف واقع میتوان به اقرار، علم قاضی، شهادت و….اشاره نمود. از سوی دیگر در خصوص جرم ماده 711 قانون مجازات اسلامی، تفاوتی نمیکند که مباشر آن نیروهای مسلح و نیروی انتظامی باشد یا خیر، بلکه تنها کافی است مامور صلاحیتدار و ضابط دادگستری مرتکب جرم مربوطه گردد.
تفاوت جعل و گزارش خلاف:
شاید در منظر نخست جعل و گزارش خلاف واقع، وجه مشترکی با یکدیگر داشته باشند اما تفاوتهایی نیز خواهند داشت، بدین علت بررسی مفهوم و مجازات خلاف واقع، حائز اهمیت است. جعل زمانی پدید میآید که شخص نوشته یا امضایی را پدید آورده یا تغییر دهد(نوشته وامضای جدید برخلاف حقیقت باشد). بدیهی است گزارش خلاف واقع، شخص در پی واقعی جلوه دادن سند غیر واقعی نبوده بلکه قصد دارد امر یا موضوع خلاف واقعیت را گزارش دهد. از سوی دیگر، عنصر موجود در جعل، عنصر ضرری است، بدان معنا که فرد باید حتما متحمل ضرر شود. در حالی که در گزارش خلاف واقع، همیشه ضرر کاربردی ندارد و این عنصر، ثابت نمیباشد. گفتنی است مادههای قانونی این جرائم با یکدیگر متفاوت بوده و بهتر است در خصوص آن آگاهی داشته باشید. چنانچه کارمند دولتی اقدام به جعل اسناد رسمی کند، مطابق ماده 532 قانون مجازات اسلامی تعزیرات، محکوم میشود همچنین اقدام به جعل مفادی اسناد از سوی کارمند دولتی، مطابق ماده 534 منجر به محکومیت وی خواهد شد.
مجازات گزارش خلاف واقع در قانون ایران:
در قانون مجازات اسلامی، مفهوم و مجازات جرم گزارش خلاف واقع، به طور خاص در موارد مختلف مطرح میشود. ماده 698 قانون مجازات تصریح نموده است هر شخص با قصد اضرار به غیر یا فریب مقامات دولتی یا قضایی ،در مقام گزارش و اظهار کذب در دادگاه یا مراجع قضایی باشد، به حبس از شش ماه تا دوسال یا جزای نقدی محکوم میگردد. ماده 697 قانون مجازات به شهادت کذب در دادگاه اشاره نموده و امکان دارد در مواردی که شهادت کذب شامل گزارش خلاف واقع نیز باشد مجازات حبس یا جزای نقدی اعمال شود. بهتر است بدانید ماده 78 قانون جرائم نیروهای مسلح، به تفسیر گزارش خلاف واقع پرداخته است ، امر مذکور در واقع بستگی به این امر دارد که گزارش خلاف واقع نیروی انتظامی در خصوص چه مسئلهای باشد. اگر گزارش خلاف واقع ، مقابله با نظام یا تلفات جانی باشد، مرتکب به مجازات محارب محکوم خواهد شد. چنانچه گزارش خلاف واقع، در ارتباط با مسائل امنیتی داخلی، خارجی یا امور جنگی بوده، مرتکب به حبس از دو تا پنج سال وچنانچه تخلفات نظامی باشد، مرتکب به حبس از 3 ماه تا 1 سال محکوم میشود. در سایر موارد، مرتکب به سه تا شش ماه حبس با 74 ضربه شلاق تعزیری محکوم خواهد شد.
مرور زمان در جرم گزارش خلاف واقع تاثیر میگذارد؟
بله، اگر زمان مشخصی از وقوع جرم بگذرد و شکایتی مطرح نشود، مرور زمان در جرم گزارش خلاف واقع تاثیر گذار بوده و دیگر حق شکایت از جرم ساقط میگردد.
مصادیق گزارش خلاف واقع:
گزارش خلاف واقع مصادیق گوناگونی را شامل میشود در ذیل به نمونههایی از این مصادیق اشاره شده است:
1.اطلاعات نادرست در دعاوی حقوقی:ارائه شواهد یا اطلاعات نادرست در مرجع قضایی که میتواند بر نتیجه یک پرونده اثرگذار باشد.
2.گزارشات اداری نادرست: ارائه اطلاعات نادرست به مقامات دولتی یا سازمانهای نظارتی یکی دیگر از مصادیق گزارش خلاف واقع میباشد.
3.گزارش خلاف واقع مامورین نظامی: ارائه گزارشات گمراه کننده توسط اشخاص نظامی در زمینههایی مانند عملیات نظامی،وضعیت نظامی و…. امکان دارد تاثیرات جدی بر امنیت ملی، عملیات نظامی و اعتبار سازمانهای نظامی داشته باشد.
مرجع صالح رسیدگی به جرم گزارش خلاف واقع:
در مواردی که جرم گزارش خلاف واقع شامل ارائه اطلاعات نادرست به مراجع دولتی یا قضایی باشد، دادگاه عمومی میتواند صالح به رسیدگی باشد .اگر جرم مذکور، بر نظام قضایی یا امنیت ملی اثرات منفی به همراه داشته باشد، مرجع صالح دادگاه کیفری خواهد بود. لازم به ذکر است، به منظور محکومیت ، باید اثبات شود شخص، با علم به کذب بودن اطلاعات، آن ها را به مراجع قانونی ارائه داده است.
نتیجهگیری
همانطور که بیان شد در مقاله فوق، به بررسی مصادیق گزارش خلاف واقع، مفهوم و مجازات گزارش خلاف واقع پرداختیم. گزارش خلاف واقع علاوه بر آسیب رساندن به اعتبار افراد و سازمانها، منجر به بحرانهای اقتصادی و اجتماعی نیز میگردد. بنابراین، آگاهی از مفهوم و پیامدهای این نوع گزارشها اهمیت زیادی دارد. جلوگیری از انتشار اطلاعات نادرست و تشویق به صداقت در ارائه اطلاعات و آگاهی از قوانین، میتواند به حفظ سلامت جامعه کمک کند.