شرب خمر چیست و چه مجازاتی را در پی دارد؟
فهرست مطالب
نوشیدن شراب یا شرب خمر که در اصطلاح عام به شراب خواری معروف است ، در اسلام به عنوان عملی حرام در نظر گرفته شده است . خمر هر مایعی است که باعث مستی شود. از آنجا که قانون ایران بر اساس اسلام نوشته شده است، در این مطلب به بررسی جرم شرب خمر و مجازات آن پرداختیم.
زمان لازم برای مطالعه این مطلب : 5 دقیقه
مجازات شرب خمر (شراب خواری) چیست؟
شرب به معنای نوشیدن و خمر به معنای مایع مستکننده است. در واقع شرب خمر یعنی خوردن هر نوع مایع مستکنندهای که موجب عدم تعادل و کنترل فرد شود. بنابراین، طبق ماده 264 قانون مجازات اسلامی مصرف مسکر (شراب، مستیآور) از قبیل خوردن، تزریق، تدخین آن (دود کردن)، اگر مستیآور باشد، موجب حد می شود. (حد مجازاتی است که میزان مجازات و نوع آن در قواعد شرعی دین اسلام تعیین شده است). همچنین خوردن آبجو نیز اگر مستی هم نیاورد موجب حد است.
طبق قانون مجازات اسلامی مجازات شرب خمر 80 ضربه شلاق است.
استعمال مشروبات الکی در اماکن و معابر اگر به صورت علنی باشد علاه برمجازات حد شرعی شرب خمر، از 2 تا 6 ماه حبس تعزیری برای فرد در پی خواهدداشت.
تاسیس مکان هایی برای مصرف مشروبات الکی و دعوت مردم به آن، 3 ماه تا 2 سال حبس و 74 ضربه شلاق یا یک میلیون و پانصد هزار تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی یا هر دو مجازات را دارد.
اگرشخص هر دو جرم را مرتکب شود، یعنی علاوه بر تاسیس مکان برای شراب خواری، مردم را هم برای مصرف مشروبات به آن مکان دعوت کند، به حداکثر مجازات محکوم می شود.
در چه شرایطی برای شرب خمر حکم اعدام مشخص می شود؟
مجازات شربخمر یا همان شرابخواری، در صورت اثبات با اقرار یا شهادت دو مرد عادل 80 ضربه شلاق است. بنابراین مجازات شربخمر در مرحله ی اول، دوم و سوم یکسان است (80 ضربه شلاق). اما مجازات شربخمر در مرحله ی چهارم اعدام خواهدبود. در جرم شربخمر، مجازات حبس، شلاق و جزای نقدی با توجه به عمل ارتکابی مجرم از سوی قاضی تعیین میشود.
جرم شرب خمر از چه طریقی اثبات می شود؟
جرم شرب خمر از طریق اقرار، شهادت و علم قاضی اثبات می شود. اقرار به معنای اخبار فردی به ارتکاب جرم از جانب خود است. اقرار از طریق لفظ، نوشتن یا اشاره انجام میپذیرد و در هر صورت باید بدون ابهام باشد. جرم شرب خمر با دو مرحله اقرار ثابت می شود و اقرار کننده باید بالغ، عاقل و مختار باشد. شهادت به این معناست که شخصی غیر از طرفین دعوا، وقوع یا عدم وقوع جرم توسط متهم را نزد مقام قضایی خبر دهد و طبق قانون مجازات اسلامی، شاهد باید دو مرد عادل باشد. شهادت آنها بر موضوع مشخصی دلالت داشته و اختلاف فاحشی بین شاهدان درخصوص موضوع دعوا وجود نداشتهباشد. شاهد در زمان ادای شهادت باید خصوصیاتی همچون بلوغ، عقل، ایمان با طهارت مولد (حلال زاده)، عادل، ذی نفع نبودن بین طرفین دعوا و شرط عدم وجود دشمنی دنیوی بین شاهد و طرفین دعوا، عدم اشتغال به تکدیگری (گدایی کردن) و ولگردی را دارا باشد. در خصوص علم قاضی نیز، معمولا از علم قاضی در اثبات مصرف مشروبات الکی استفاده نمیشود لیکن طبق قانون مجازات اسلامی، میتوان چنین برداشت کرد که علم قاضی یکی از دلایل اثبات جرم است.
نحوه مجازات شرب خمر در ماه های حرام چگونه است؟
به طور کلی مصرف مشروبات الکی در ماههای حرام (محرم، رجب، ذی القعده ، ذی الحجه) حکم جداگانه ندارد و همان مجازات 80 ضربه شلاق خواهدبود اما نوشیدن مشروبات الکی در ماه محرم قباحت بیشتری دارد و اگر باعث شکسته شدن حرمت ماه محرم شود، عذاب آن مضاعف میشود.
مجازات شرب خمر در هنگام رانندگی چیست؟
هنگامی که فردی از مشروبات الکی، مواد مخدر یا روانگردان در هنگام رانندگی یا قبل از آن استفاده کرده باشد، در صورت اطلاع پلیس راهنمایی رانندگی، خودروی فرد توقیف و به پارکینگ منتقل میشود. همچنین پرونده برای رسیدگی به دادسرا فرستاده شده و بعد از طی نمودن روال اداری و قضایی جرم شرب خمر، پرونده با صدور کیفرخواست به دادگاه صالح برای رسیدگی ارسال می شود. در صورت محکومیت، معمولا خودروی شخص به مدت دو ماه در پارکینگ متوقف خواهدشد و بعد از آن فرد میتواند روال رفع توقیفی خودرو را انجام دهد.
مجازات انجام جرم کیفری در زمان مستی چگونه است ؟
طبق ماده 307 قانون مجازات اسلامی، ارتکاب جنایت در حالت مستی و عدم تعادل روانی در اثر مصرف مواد مخدر، روانگردان و مانند آن موجب قصاص فرد است، مگر آنکه ثابت شود بر اثر مستی و عدم تعادل روانی مرتکب به کلی مسلوب الاختیار بوده که در این صورت علاوه بر دیه، مرتکب به مجازات تعزیری نیز محکوم میشود. اما نکته حائز اهمیت آن است که اگر ثابت شود مرتکب خود را قبلا برای چنین عملی مست کرده و یا علم داشته که مستی و عدم تعادل روانی وی نوعا موجب ارتکاب آن جنایت یا نظیر آن از جانب او میشود، جنایت عمدی محسوب خواهدشد.
گردآورنده : نگین ارزانی