وظایف صندوق تامین خسارات بدنی چیست؟
فهرست مطالب
صندوق تامین خسارات بدنی چیست؟
به عبارت ساده صندوق تامین خسارات بدنی وظیفه پوشش دادن و پرداخت آن دسته از هزینههایی است که امکان پرداخت آن به نحو دیگری وجود ندارد.
یکی از مهمترین وظایف صندوق تامین خسارات بدنی پرداخت دیه یا ارش قربانیان حوادث رانندگی است؛ اگرچه با وجود نهادهایی مانند بیمه و بیمه شخص ثالث پرداخت خسارات ذیل عنوانهای دیه یا ارش تسهیل شده است؛ ولی در مواردی که شرکت بیمه ورشکست شود یا از پرداخت خسارت ناتوان باشد یا به دلیل انقضای بیمهنامه یا ابطال آن امکان پرداخت وجود نداشته باشد خسارات وارد شده به افراد جبران نمیشود.
پرداخت مابهتفاوت دیه میان زن و مرد؛ مستند به احکام شرعی دیه زن و مرد تا یک سوم برابر است و در صورتیکه از یک سوم بیشتر شود این مبلغ نصف میشود؛ این در حالی است که مستند به ماده 10 قانون بیمه اجباری مصوب سال 1395 پرداخت خسارات ناشی از حوادث رانندگی میباید بدون توجه به سن و جنسیت افراد باشد؛ این در حالی است مستند به قانون مجازات اسلامی دیه زن و مرد تا ثلث برابر است و پس از آن دیه زن به یک سوم تقلیل مییابد.
به جهت حل این تناقض ماده 551 قانون مجازات اسلامی مصوب کرده است که دیه زن و مرد تا یک سوم برابر است و پس از آن دیه از صندوق تامین خسارات بدنی پرداخت میشود.
کمک به زندانیهای معسر و با اولویت قرار دادن زنان معسر زندانی
کمک به قربانیان اسید پاشی
پرداخت دیه قربانیان حوادث غیر عمد رانندگی
در حقیقت صندوق تامین خسارات بدنی برای پوشش دادن و تامین اعتبار مالی در مواردی است که ضرر و زیانی به قربانیان وارد میشود ولی پرداخت هزینههای آن به دلایل مختلف ممکن نیست.
نحوه درخواست کمک از صندوق تامین خسارات بدنی به چه نحو است؟
اخذ خسارت با مراجعه به دادگاه؛
طرح شکایت کیفری در این روش با طرح شکایت در مراجع کیفری زیان دیده صندوق تامین خسارات بدنی را نیز به عنوان یکی از اصحاب دعوی و ذیل عنوان مشتکی عنه ثبت میکند و پس از صدور رای دادگاه صندوق تامین خسارات بدنی ملزم به جبران خسارات فرد میشود. این روش عموما در خصوص پرداخت دیات و ارش ناشی از حوادث رانندگی اتخاذ میشود.
طرح دادخواست به طرفیت صندوق تامین خسارات بدنی، فرد زیان دیده با طرح دادخواست میتواند خواسته خود یعنی الزام صندوق به پرداخت خسارات را درخواست کند.
مراجعه به صندوق بدون نیاز به طرح دادخواست یا شکایت؛
الزام صندوق تامین خسارات بدنی به پرداخت خسارت لزوما مرتبط با صدور رای دادگاه نیست بلکه در صورتیکه مدارک متقاضی اعم از نظر کارشناسان و مدارک پزشکی وی تکمیل باشد صندوق موظف است ظرف مدت حداکثر 15 روز خسارت متقاضی را پرداخت کند.
نحوه پرداخت خسارت از صندوق به چه شکل است؟
خسارت مستقیما به فرد زیان دیده پرداخت نمی شود بلکه به حساب معرفی شده از مراجع قضایی واریز شده و پس از آن با دستور مقامات قضایی به حساب زیان دیده پرداخت میشود.