انواع شرکت های قابل ثبت در ایران
فهرست مطالب
در ایران انواع متفاوتی از شرکت ثبت میشود که در این بین شرکت سهامی عام و خاص و مسئولیت محدود و تضامنی، رتبهی بالاتری نسبت به شرکتهایی که اداره ثبت اسناد در املاک کشور به ثبت می رسند را دارا هستند. در ادامه با انواع شرکتها و شرایط آنها آشنا میشویم.
زمان لازم برای مطالعه این مطلب : 4 دقیقه
به چه مجموعه ای “شرکت” گفته میشود؟
شرکت به معنای مجموعه ای از اشخاص است که به منظور کسب و کار به انجام فعالیت گوناگون می پردازند. در اصطلاح حقوقی نیز، شرکت به قراردادی اطلاق میشود که بر مبنای آن شرکا، سود حاصل از شرکت را میان خودشان تقسیم میکنند. انواع شرکت ها عبارتند از شرکت های تجاری و شرکت های مدنی. شرکت های تجاری نیز خود به شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیرسهامی، شرکت مختلط سهامی ، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف تقسیم می شوند.
انواع شرکت :
– شرکتهای تجاری، به اجتماع دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی به منظور انجام عملیات تجاری و کسب سود گفته میشود. یک شرکت تجاری از طریق ثبت در اداره ثبت شرکتها، هویت پیدا میکند.
– شرکت مدنی با هدف انجام فعالیتی مشترک میان دو یا چند نفر تشکیل شده و اعضای شرکت در زمینه ی کسب وکار و پیشه وری فعالیت می کنند. به عبارتی، موضوع فعالیت شرکت های مدنی معاملات غیرتجاری است و هدف آن کسب سود نیست. همچنین شرکتهای مدنی به صورت قانونی، مکلف به ثبت شرکت در مرجع ثبت شرکت ها نیستند.
انواع و ویژگی های کلی شرکت های تجاری :
شرکت سهامی یکی از انواع شرکت های تجاری است.
– شرکت سهامی عام، شرکت هایی هستند که موسسین آنها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین میکنند. در شرکت سهامی عام حداقل سرمایه اولیه مبلغ پنج میلیون ریال و تعداد شرکای آن پنج نفر است.
– شرکت سهامی خاص، شرکت هایی هستند که تمام سرمایه آنها درهنگام تاسیس منحصرا توسط موسسین تامین شود. تعداد مدیران شرکت های سهامی خاص حداقل سه نفر و تعداد سهامداران نیز حداقل سه نفر است.
– شرکت با مسئولیت محدود، شرکتی است که بین دو یا چند شریک و به منظور انجام امور تجارتی تشکیل شده و هریک از شرکاء تا میزان سرمایه خود در شرکت، مسئول قروض و تعهدات شرکت هستند. این نوع شرکت هنگامی تشکیل می شود که تمام سرمایه نقدی و سهم الشرکه غیرنقدی نیز تسلیم شده باشد.
– شرکت تضامنی، به منظور امور تجارتی بین دو یا چند شریک با مسئولیت تضامنی تشکیل میشود. اگر دارایی شرکت برای تادیه قروض کافی نباشد، هریک از شرکا مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است.
– شرکت مختلط غیرسهامی، شرکتی است که به منظور انجام امور تجارتی، تحت اسم مخصوصی بین یک یا چند شریک ضامن و یک یا چند شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهام تشکیل می شود. شریک ضامن مسئول تمام قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود و تحت اسم مخصوصی بین عده ای از شرکای سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل میشود و مدیریت آن مختص شرکای ضامن است.
– شرکت نسبی، جهت انجام امور تجارتی است و از دو یا چند شریک تشکیل میشود. مسئولیت هریک از شرکا به نسبت سرمایهای است که در شرکت آورده است.
– شرکت تعاونی تولید، طبق قانون تجارت، بین عده ای از صاحبان شناخته شده حرفهها تشکیل شده و شرکای شرکت، مشاغل خود را برای تولید و فروش اشیاء یا اجناس به کار میبرند. حداقل دو سوم اعضای شرکت تعاونی تولید، باید از شرکایی که حرفه آنها موضوع عملیات شرکت است، انتخاب شوند.
– شرکت تعاونی مصرف، جهت اهدافی مانند فروش اجناس لازم برای مصارف زندگی تشکیل می شود. اگر اجناس مزبور را شرکاء ایجاد کرده یا خریده باشند، تقسیم نفع و ضرر میان شرکا به نسبت خرید هریک از آنها خواهدبود. شرکت تعاونی باید مانند سایر شرکتهای تجاری و به منظور ایجاد شخصیت حقوقی استقلال یافته، در اداره ثبت شرکتها نامی را انتخاب کرده و حتما باید واژه تعاونی نیز قید شود.
شرکت مدنی باید دارای چه ویژگی هایی باشد ؟
شرکت مدنی شخص حقوقی محسوب نشده و تابعیت و اقامتگاه ندارد. معاملاتی که شرکت مدنی انجام میدهد، معاملات تجاری نیستند چرا که شرکت مدنی، شرکت تجاری محسوب نمیشود و در صورتی که مدت تعیین نشود، شرکت مدنی به تقاضای هریک از شرکا از بین میرود. درخصوص شرکت مدنی مقررات مربوط به تصفیه و امور ورشکستگی قابل اجرا نیست. البته درصورتی که شرکت مدنی ثبت شود، رسمیت قانونی پیدا خواهدکرد و چنانچه در دفترخانه اسناد رسمی، شرکتنامه رسمی تنظیم گردد ادلهایی برای اثبات شخصیت حقوقی نیست.
تعریف موسسه چیست؟
موسسات و تشکیلات غیرتجارتی برای مقاصد غیر تجارتی، مانند امور علمی، ادبی یا امورخیریه و امثال آن تشکیل میشوند. اعم از آنکه موسسین و تشکیلدهندگان آن، قصد انتفاع داشته یا نداشته باشند. همچنین موسسات مزبور میتوانند عناوینی مانند انجمن، کانون، بنگاه و امثال آن را اختیار نمایند ولی اتخاذ عناوینی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارد، از سوی موسسات مزبور امکانپذیر نخواهد بود. موسسات از تاریخ تشکیل، شخصیت حقوقی پیدا میکنند.
تفاوت موسسه و شرکت چیست؟
ثبت شرکت به منظور رسیدن به سود و سرمایه بیشتر انجام میشود. موسسات، با اهداف نامحدود و متفاوت که سودآوری و فعالیتهای اقتصادی نیز میتواند جزئی از آن اهداف باشد، تاسیس میشوند. موسسه میتواند در تملک بخش خصوصی یا دولت قرار گیرد. درخصوص ثبت شرکت با توجه به نوع آن، حداقل به دو شریک نیازاست در صورتی که ثبت و تاسیس موسسه تنها با حضور یک شخص حقیقی نیز امکان پذیر است.
برای ثبت شرکت، نام برند، نام و علامت تجاری و سایر موارد حقوقی با مشاوران و وکلای اندیشه در تماس باشید.
گردآورنده : نگین ارزانی